x

Ínyenc vacsorák Ausztriában

GasztroNomád kalandozásai, körberágjuk az országot.

Címlap » GasztoNomád kulináris beszámolói

Ínyenc vacsorák Ausztriában

Ha már egyszer is belefutottál félpanziós ellátásnál a gőzölgő savanyúkáposztába cipőtalpkeménységű disznóhússal, küzdöttél hasmenéssel házi kenőmájas miatt, néztél csodálkozva a hüttében kapott, szúrós szagú, kiolvadt sajt zsírjában tocsogó nokedlifélére, akkor tudod igazán értékelni a finom ételeket Ausztriában.

Bad Kleinkirchheim Karintia gyöngyszeme, kiváló célpont az év 365 napján. Itt található a magyar tulajdonú Hotel OTP Birkenhof szálloda, melynek konyhája párját ritkítja a környéken.
Két hazai séfje – Kovács Ádám és társa – mindennap minimum négyfogásos, gourmet menüvel kápráztatja el vendégeit félpanziós ellátás címén, mely messze túlmutat a szükség határán. Péntekenként gyertyafényes, hatfogásos gálavacsorát készítenek, mely felülmúlja minden elképzelésünket.

Már az asztal terítése megkívánja, hogy kihúzott testtartással helyezzük ölünkbe a szalvétát, kössük ki a szalaggal rögzített, csipkepapírra nyomtatott menüt, és adjuk át magunkat egy gasztonómiai utazásnak. Válasszunk valami finom bort a művelt felszolgálók segítségével, és lássunk neki.

1. Előétel : Kevert krémek kavalkádja ciabbattával

A kaliforniai paprikától kissé édeskésen körített túró ropogós zöldségekkel és a zöldfűszeres friss sajt a durumlisztes, olasz pékáruval nagyon szeretné, ha mind magadévá tennéd. Igen nehéz vele leállni, de hosszú út vezet még a desszertig, nem érdemes kifújni az elején.

2. Indiánbableves

Hogy a vörösbab fajtája-e az indián, vagy az elkészítés módja, nem tudom, de ez az én hiányosságom.
A leves teljesértékű a maga nemében, puhára főtt bab, kockázott parasztsonkától füstös alaplé, nem mirelit zöldségből nyert ízesítés. Még házi kenyeret is sütöttek hozzá a fiúk. Talán egy kis csipetke még telíthette volna, de akkor valószínűleg itt fejeződik be nálam a vacsora. Megéri disztingválni, és nem kitunkolni az utolsó cseppet is ropogós serclivel a csészéből, mert baj lesz!

3. Salátabár

Nem árt egy kis friss salátával közömbösíteni a levesadta örömöket, mert ami a folytatásban jön, az tiszta lapot kíván. Jégsaláta, paradicsom… és már jó is.

4. Főétel: Fokhagymás parajjal tekert bélszírolád királyrákkal, krokettel és tejszínes gombamártással

Hát kérem, ez egy mestermű.
Csak tökéletes katonákat szabad a villára komponálni! Omlós bélszín, fokhagymás, leveles paraj bacon-ös kontúrral, egy falat királyrák és krokett, majd a tetejére késsel ráhúzva a tejszínes erdei kalaposgomba. Szem lehúny, és jöhet a minimum 30 rágás, de megérdemli a 40-et. Utána egy korty villányi vörösbor. Óriási! Főleg, ha közben arra gondolunk, hogy Frau Hübsch a szomszéd panzióban most villantotta vendége asztalára a spar-os wurstot tört krumlival… Micsoda különbség!

5. Nemes osztrák sajtok fatálon

A beteljesedés határán, a desszert felé tartó úton méltó átvezetést ad ez a sajtválogatás.
Minden kelléket és eszközt megkapunk hozzá, az ízharmóniát emelő dióféléket és gyümölcsöket is. Kihagyhatatlan!

6. Csokoládéparfait, forró meggyragúval flambírozva

A séfek nem restek, házi parfait-t kapunk csokoládéval kiöntött őzgerinc formában, vanília erezettel, pikáns meggymártással, személyenként tálalva és flambírozva.
Nem csoda, hogy a hálás vendégek tapssal jutalmazták a tüzijátékos gálavacsora megkoronázását.

Azt gondolom, ilyen az, amikor valaki szereti a szakmáját. Nem elégszik meg azzal, hogy valami közepessel megetesse a vendéget.
Az OTP Birkenhof vacsorái nem csak jóllakatnak, még nevelnek is. Megtanítanak szép környezetben, igényes látásmóddal befogadni ízeket, élvezni a kompozíciókat, elfogyasztani olyan társításokat, amit talán magunktól, étlapról nem rendelnénk soha. Fogadjuk hálával, és ne éljünk vissza vele otrombán kérdezve: „Rántotthúúúúús niiiincs?“
Kapcsolódó Tartalom