x

Kulináris örömök Krétán

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Kulináris örömök Krétán

Feltöltve: 2009-05-29

Azt mondják, mi sem jellemez jobban egy népet, mint az étkezési szokásai. Nos, volt szerencsém Krétán részt venni egy tradicionális ebéden, amelynek mottója, ami a krétaiak életvitelére is igaz, csak semmi sietség, görögül szigá-szigá.

align=left Egy-egy étkezés két-három óráig is eltart. Az előételt, ami legalább három-négyféle fogásból áll, közös tálban teszik le az asztal közepére, ebből csemegézik mindenki. Mi a szokásos görög salátából, tzazikiből, roston sült padlizsánból és sajtból kaptunk ítelítőt. Érdekességképpen a kecskesajtot nem csak sós, de enyhén édeskés változatban is megkóstolhattuk. Mivel a főétel szinte mindig frissensült, ezért az előételek nem csupán étvágycsinálók, de mellette a bort szopogatva, társalogva kellemesen lehet kivárni a főfogás elkészültét. Ahogy a magyar terítékről nem hiányozhat a só, az olaszoknál a sajt, úgy Krétán mindig olívaolajat tesznek az asztal közepére, az előételeket ugyanis mindenki saját kedve szerint ízesíti. S, ha már olívaolajról van szó, állítólag a mediterrán térség legfinomabb olívaolaja Krétán készül, amit számoznak. A 0.1-0.2 a legfinomabb, első sajtolású szűz olaj, míg a 0.6-ot már csak főzésre használják.

align=left Ne csodálkozzunk azon, ha csak egy evőeszköz készletet találunk a terítékünknél, a krétaiak ugyanis ugyanazt használják az előételhez és a főételhez, a desszert pedig csak a legritkább esetben édesség. Utolsó fogásként szezonális gyümölcsöket fogyasztanak. Most éppen a banán érett, ami az afrikainál kicsit kisebb, édesebb és igen népszerű a szigeten. Végezetül jöhetett a kávé, amit jobbára csak ebéd, vagy vacsora után fogyasztanak. A kávézókban, teraszokon ücsörögve a frappé szeánszát élvezik, kötelező legalább egy órán át szürcsölgetni. A speciális görög ital születését legenda övezi. Állítólag egy kocsmáros későn vette észre, hogy nincs elegendő kávéja, amivel a vendégeket megkínálhatja, ezért a kávét felöntötte hideg vízzel, tejjel egy shakerben összerázta, majd jégkockát tett bele. Olyan sikere lett, hogy később mindenki csak ezt kérte.

Mindenestre, ha Krétán járunk kihagyhatatlan a frappé. Kali órekszi! Egészségünkre!

-győri-