x

Livigno, a síelés olasz fellegvára

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Livigno, a síelés olasz fellegvára

Feltöltve: 2009-02-19

Két jó ok, hogy szabadságunkat Livignoban töltsük: a hó és a síparadicsom. A modern sífelvonó hálózat nem kevesebb, mint 115 km-es pályarendszert köt össze, 4 drótkötél pályával, 14 sífelvonóval és 13 sílifttel, melyek a hotelből vagy az apartmanból is könnyen elérhetők sílécen.

Livigno 1800 m magasságban, az Alpok északi részén helyezkedik el Svájc és Olaszország között, a Stelvio és a Svájci Nemzeti Park által övezett völgyben. A 23 km hosszú völgy két 3000 m magas hegy közé ékelődött be. A falut jellegzetes, kőből és fából épített kisházikók alkotják. Livigno mindmáig megőrizte az alpesi hagyományokat. Mindez jól látható a táj jellegében, a környék kultúrájában és építészetében.

A téli szezon november végétől egészen májusig tart: az ideális hőmérsékletnek és Livigno nagyszerű földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően 5-6 hónap garantált hó és szikrázó napsütés. Síelhetünk alkonyattól napnyugtáig a hegy mind két oldalán (2900-tól 1800 méterig). A pályákat mindig tökéletes állapotban találjuk a síelők, snowboardosok és a telemark szerelmeseinek legnagyobb örömére: 12 fekete pálya- köztük a híres Giorgio Rocca -, 37 piros és 29 kék pálya biztosít tökéletes időtöltést. A snowboardosok egészen biztosan élvezni fogják a Mottolino hóparkot, amely elnyerte az Olaszország legjobb hóparkja címet és Európa-szerte is az egyik legkiválóbb. Ez tulajdonképpen egy fantasztikus ”játszótér”, ahol a deszkások kedvükre trükközhetnek szupercsövek, félcsövek, korlátok, kickerek és boardercross segítségével. A park minden szintű deszkás számára megfelelő és kiválóan karbantartott. A 2007/2008-as téli szezonban újabb park nyílt a Carosello 3000 síterületen, amely alkalmas a szabadstílusú síelésre.

A sífutók részére rendszeresen karbantartott, 40 km hosszú pályarendszer áll rendelkezésre. A pályák a Spöl folyó környékén, elhagyatott völgyekben illetve közel a faluhoz, a livignói síkságon kanyarognak. A legkisebbek kettő, kifejezetten a kicsik számára kialakított síiskolában tanulhatnak meg síelni. Ezenkívül Livigno 6 síiskolával, egy snowboard és egy sífutás oktatására szakosodott intézménnyel várja a kezdőket. A síterületen több mint 30 síkölcsönző biztosítja a szükséges felszerelést. A síelés nem csupán sport. Hozzátartozik a lélegzetelállító panorámában és a szikrázó napfényben való felüdülés is. A napi síbérlet 28 és 36 euró között, 6 napos felnőtt felvonó bérlet 115 és 177 euró között vásárolható meg.

A sport és kikapcsolódás fontos szerepet tölt be Livigno életében. Nem véletlenül, hiszen az itteni kényelmes wellness központokban nagyszerű lehetőség nyílik mind a mozgásra, mind a teljes ellazulásra. Hamarosan elkészül az Aqua Granda, Európa első integrált wellness központja, amely a test és lélek harmóniájára helyezi a hangsúlyt. 2005-ben nyílt a Plaza Placheda konferencia központ, mely a csúcstechnológiának és tágas térnek köszönhetően kiválóan alkalmas workshopok, kongresszusok, kiállítások, sport és kulturális események megrendezésére.

Eseménynaptár – téli szezon:

River Jump – 2009. február
Snowboard bemutató látványos ugrással a Spöl folyó felett.
Karnevál - 2009. február 19 - 24.
Helyi Bajnokság - 2009. március 19. (sífutó verseny a falu központjában)
Skieda - Free Heel Fest - 2009. március 28. - 2009. április 5.
15. Nemzetközi Telemark Fesztivál - egy egész héten át középpontban áll a telemark síelés: versenyek, összejövetelek, telemark kirándulások helyi hegyi vezetőkkel és sok más program. 2009-ben a Skieda témája a varázslatos mesevilág lesz, kiemelt figyelmet fordítva környezetünkre.
Nemzetközi Telemark Filmfesztivál
2009. március 28. - 2009. április 4. Az egyetlen olyan filmfesztivál, amelyet a telemark sínek szenteltek, amely sport központi témája a jól ismert Free Heel Festnek is.

Forrás: ENIT